proizvodi

Koja je najbolja krema za zaštitu dječje kože od sunca?

Kada sam prvi put tražila kremu za sunčanje za Sebastiana ušla sam u ljekarnu i tražila najbolju, jer ljekarna je mjesto gdje su najbolje kreme i gdje ćete dobiti najbolji savjet, zar ne? Je li uistinu to tako?

Kada sam nedavno počela istraživati tu temu malo više, proučavati sastojke u kozmetici razočarala sam se u neke brendove i ljekarne i lupala glavom koliko lako padamo na marketinške trikove. Zato sam odlučila kremu svaku skenirati, sastojak po sastojak i googlati kako bih došla do zaključka što je najbolje za mene i moju obitelj, a kako to ne bi bio uzaludan trud odlučila sam to podijeliti sa svima vama da i vi izaberete najbolje za vas i vašu obitelj.

Odlučila sam ih podijeliti u tri kategorije:
-drogerijske (one jeftinije koje možete kupiti gotovo u svakoj trgovini)
-prirodne (iako neke nisu niti malo prirodne al o tome ću drugi put)
-ljekarničke/kemijske/skupe (one koje većinom možete kupiti samo u ljekarnama i cijene su im najčešće preko 100kn).

“Skupe” kreme koje sam proučila i koje možete naći u svakoj ljekarni su AVENE, LA ROCHE-POSAY, EUCERIN, MUSTELA, URIAGE, VICHY i DAYLONG.
Jedno veliko NE!!!! su kreme AVENE, EUCERIN, VICHY i DAYLONG (koji sam i ja koristila godinama ??‍♀️). Zašto veliko ne? Zato što u sebi imaju NANO čestice za koje je znanstveno dokazano da ulaze u organizam i mijenjaju strukturu DNA. Neki kažu da se to događa samo ako nano čestice inhalacijski uđu u organizam, ali ja sam ih odlučila izbjegavati skroz kad već imam tu opciju.
Ostale tri kreme su (po meni) biranje manjeg zla.
LA ROCHE-POSAY ima 19 sastojaka. Dva sastojka imaju vrijednost 5 (Na ljestvici štetnosti od 1-10, gdje je 1 najmanja štetnost, a 10 najveća); tri sastojka vrijednosti 4, jedan sastojak 3, te ostali vrijednosti 1 i 2.
MUSTELA ima 24 sastojka od čega jedan vrijednost 6, jedan vrijednost 4, dva vrijednost 3, a ostalo 1 i 2.
URIAGE ima 30 sastojaka od čega jedan vrijednosti 6, tri vrijednosti 4, tri vrijednosti 3, te ostali vrijednosti 1 i 2.
Dakle ove tri su slično loše i definitivno na tržištu postoje bolje kreme. Ovo je pokazatelj da cijena nije dokaz kvalitete i da ljekarne nisu uvijek najbolje mjesto za kupovinu ove kozmetike.
>>>Htjela bih napomenuti da sam provjeravala samo štetnost sastojaka, ne i učinkovitost zaštite. Samo za Daylong mogu reći da pruža odličnu zaštitu, ali sam ga izbacila iz upotrebe zbog nano čestica.<<<

A sada malo o “prirodnim” spf kremama. Ove kreme volim, jer iako i one znaju imati loše sastojke, uz njih imaju i jako kvalitetne poput shea maslaca, ulja te eteričnih ulja koji hrane i hidratiziraju kožu. Sastojak koji u ovim “prirodnim” kremama ne prihvaćam je PARFEM (osim ako nije navedeno da je prirodnog porijekla-najčešće budu neka eterična ulja). Prirodne kreme koje sadrže parfem su: L’erbolario, Apivita(čak i baby), Olival te Linea mammababy
Proučila sam sastojke još ovih krema i stavljam ih po redu od najboljih prema lošijima (po mom sudu).
?Badger
?Alphanova baby
?Young living
?Weleda
?Childs farm

Definitivno mi je Badger br1 jer ima najmanje sastojaka i svi su prirodni, a za zinc oxide je naglašeno da nije nano oblik. Alphanova baby i Young living su mi podjednako dobre. Obe imaju samo jedan sastojak štetnosti 3, ostalo je sve 2 i 1. Prednost dajem Badger-u jer ima manje sastojaka. Weleda ima jedan sastojak štetnosti 4, jedan 3 ostalo je sve 1 i 2. Childs farm ima tri sastojka štetnosti 4, četiri štetnosti 3, ostalo je 2 ili 1.
Niti jedna od ovih krema nema štetnost veću od 4 što je odlično (osim ovih sa parfemom, a štetnost parfema je 8).
Ja trenutačno imam Alphanova i baby i kids. Alphanova kids sadrži parfem, ali ima ecocert certifikat koji jamči da je parfem u toj kremi prirodnog porijekla.

I za kraj – drogerijske kreme. Proučila sam sastojke ovih krema iz košarice (Nivea, Garnier, Afrodita, neka u Bipi dječja kojoj sam zaboravila ime al je možete prepoznati po izgledu?, i Olival o kojoj sam već pisala gore pod prirodnim kremama). Još sam proučila Lavozone (Muller, sprej), Baby love, Sundance više vrsta.
Rezultati u ocjenama su ovakvi:
⭕️Garnier je među lošijima s dvije ocjene 5, četiri 4, tri 3, a ostalo 2 i 1.
⭕️Nivea i Afrodita obe sadrže parfem koji ima visokorizičnu ocjenu 8 i zbog toga bi ih izbjegavala (isto kao i Olival što sam napisala i u objavi sa prirodnim kremama).
⭕️Baby love ima nano čestice te je isto veliko ne!
⭕️bipa(ona kojoj ne znam ime), Lavozone(sprej iz Mullera) i Sundance imaju iste ocjene 2×4, 3×3, ostalo 2 i 1 i među drogerijskim kremama su najbolje.
IZNIMKA je Sundance ultra sensitive koja ima nano čestice pa je NE (možda ima i neka od Lavozone takva ali sam pogledala samo sprej).
DRUGA IZNIMKA je Sundance Med Ultra Sensitive sprej koja ima najbolje ocjene- 1×4 i 3×3.
Dakle sve ocjene su ispod 5 što ove “jeftine” drogerijske marke svrstava među bolje kreme.


I dalje moj prvi izbor su prirodne kreme poput Alphanova, Badger, Young living jer uz to što štite imaju u sebi i sastojke koji hrane kožu. Ukoliko su vam takve kreme preskupe nećete pogriješiti sa nekom od ovih Sundance kids kremica koje možete kupiti u DM-u.
Po meni su ove kreme bolji izbor od Avene, Eucerin, Daylong,Vichy…onih o kojima sam pisala na početku.


Nadam se da sam vam barem malo pomogla u izboru ?

8 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.