majčinstvo,  proizvodi

Kako u startu zaustaviti prehladu i virozu?

Sebastian je alergičar. Alergijski opstrukcijski bronhitis. Terapija flixotideom (to vam je ona pumpica za astmatičare) ujutro i navečer. Terapija djeluje dok je vrijeme stabilno, ali prva promjena vremena i krene lavina-kihanje, kašljanje, začepljen nos… Nažalost, čini se da i Eli ide tim putem… mala promjena vremena i nosić joj je problem br.1.

U ovih 6 godina isprobali smo sve i svašta…i prirodno i ne prirodno…

Kod nas recept za uspjeh ide ovako:

1. INHALATOR I INHALACIJA FIZIOLOŠKOM OTOPINOM

Inhalator smo kupili kada se Sebastian prvi puta prehladio sa 6mj. Od ljudi sa debelim iskustvom sam čula da je taj inhalator čudesna sprava i to vam definitivno mogu potvrditi. Ja ne mogu zamisliti život bez njega. Čim Sebastian krene kihati, vadimo inhalator i inhaliramo ga najmanje 3 puta dnevno,a ako je bas teška prehlada onda i po 5 puta dnevno.

Pokušali smo inhalacije Bisolvonom, ali on, u Sebastianovom slučaju, nema neki učinak, tako da se držimo dobre stare fiziološke otopine. Inhalator koji mi imamo je Omron dječji inhalator. Ima dvije maskice-za bebe i malo veću djecu. On je kompresorski inhalator i njega mi je preporučilo više osoba,među njima i medicinske sestre,doktori i farmaceuti, iz razloga što kompresorski (za razliku od ultrazvučnog) razbija tekućinu u sitnije kapljice koje udisanjem prodiru dublje u dišne organe. Pa i u svim ambulantama i bolnicama sam vidjela samo kompresorske inhalatore,a vjerujete mi inhalirali smo se na puno mjesta…Razlog zašto smo kupili baš dječji je da je to bio jedini dostupan u ljekarni 5min prije zatvaranja. Da sada kupujem kupila bih isto Omron, ali neki veći,jači jer to skrati vrijeme inhalacije. Ipak i ovaj naš evo 6god radi i još nas odlično služi.

Fiziološku kupujem u plastičnoj ambalaži zbog putovanja. Strah me da se staklena boca razbije u transportu…I ono što svakako preporučam je da umjesto igle i šprice (što vam automatski u ljekarnama nude uz fiziološku) kupite poseban nastavak koji omogućava brže i lakše ulijevanje fiziološke otopine u posudicu inhalatora (cijena je nekih 6-7kn).

2. ASPIRATOR NOSIBOO I STERIMAR

Bitno je održavati i inače higijenu nosa nekom otopinom-fiziološkom ili morskom. Mi za to koristimo Sterimar. Za Eli ga koristim gotovo od prvog dana. Kada su prehlađeni nekoliko puta dnevno uštrcamo otopinu u nos i dobro ga očistimo. Kada je Sebastian bio beba, za izvlačenje sekreta iz nosa, koristili smo aspirator koji se priključi na usisavač. Najgora noćna mora bila mi je noću izvlačiti usisavač i sve spajati kako bi mu očistila začepljei nosić. Problem je bio i na putovanjima. Nije baš zgodno tražiti usisavač u hotelima ili kada ste u gostima kod nekoga. Zato sam kupila Kinderlux koji je mali putni aspirator na baterije. Iako on većini ne odgovara, nama je bio odličan. Bitno je samo pod određenim kutem postaviti vrh i izvukao bi sav sekret. Ipak kako je na baterije nema toliku snagu kao aspiratori koji se spoje na usisavač,te ga nakon 1,5god nismo uopće više mogli koristiti. Obzirom da je Sebastian bio često prehlađen i imao bronhitis, alergija napadala…zamrzio je usisavač i taj aspirator te je naučio ispuhati nos sa nepune 2god.

Sada smo za Eli na poklon dobili BabyDoo aspirator na baterije i da budem iskrena skoro je nekoliko puta završio u zidu. On ima kao neku posudicu koja bi trebala skupljati sekret,ali taj sekret nerijetko zaobiđe posudicu i ode u dio koji usisava te mu smanji ionako slabu snagu. Za rastaviti ga i očistiti treba poprilična snaga u rukama i svaki put nislim kako ću ga slomiti dok ga rastavljam. Trebala sam neko bolje rješenje,jer sam sada još više lijena vaditi usisavač svako malo… Lutajući internetom u potrazi za dobrim aspiratorom (čak sam mislila kupiti Omron inhalator i aspirator 2u1 ) naišla sam na idealno rješenje. Nosiboo električni aspirator. Moje veliko otkriće!

Nosiboo vam je kao maleni usisavač.Spaja se na struju. Ima silikonski vrh koji je potrebno ugurati djetetu u nosnicu i izvuče sve iz sinusa. Jako je bitno prije “usisavanja” sekreta u nosnice uštrcati ili fiziološku otopinu ili Sterimar, te postaviti silikonski vrh pod određeni kut kako bi povukao baš sav sekret. Na Nosiboo-u možete namještati i jačinu baš kao i na usisavaču. Malen je i zgodan i za putovanja, tako da ne trebate po hotelima ili kada ste u gostima tražiti usisavač. Nosiboo je moj spas, a Eli će isto jednom shvatiti koliko je zapravo odličan ?

3. DIFUZOR I ETERIČNA ULJA

NE, nisam dio piramidalnih lanaca ili kako ih neki zovu “sekte”. Eterična ulja i difuzor koristimo već 5 god, dakle puno prije ovih kataloških eteričnih ulja. Nama su se pokazala kao pun pogodak. Sve kupujem preko Terra Organica. Ulja koja koristim su većinom Oshadhi.

Kada krene prehlada Sebastianu u sobi upalim difuzor u koji ukapam ili samo jedno ili neku kombinaciju ovih ulja: Ravensara, Kajeput, Ho, Bijeli bor, Sibirska jela. Sva ta ulja su odlična za dišne puteve i mogu se koristiti već od 3mj života,tako da ih sada koristim i za Eli kada je prehlađena. Za kašalj sam kupila Aromaforce blend od Pranaroma – stavljam ga i u difuzor, ali sam ga i izmiješala sa bademovim uljem te ga Sebastianu mažem na prsa,leđa i sinuse. Kod ovih ulja za dišne puteve je super što, osim što olakšavaju tegobe disanja i djeluju antivirusno i antibakterijski, divno mirišu pa kada ih stavite u difuzor cijeli stan miriše.

Dakle, ovo je naš “must have” u borbi protiv prehlade.

GDJE KUPITI:

-Fiziološku otopinu i Sterimar imate u svim ljekarnama.

-Omron inhalatore u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama i na službenoj Medikor stranici

-Nosiboo na web shopu Mali anđeo.

-difuzor i eterična ulja ja kupujem na Terra Organica , a možete kupiti i u Bio&Bio, BioPlanet,u ljekarnama…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.