majčinstvo,  proizvodi

Dojenje i povratak na posao

Mnogo je mama koje se iz raznih razloga vrate na posao prije djetetovog prvog rođendana, a sve je više i onih koje se vrate već nakon nekoliko mjeseci (najčešće 6 mjeseci). Onim mamama koje doje u glavama se rađaju pitanja poput: A što sa dojenjem? Kako uskladiti dojenje i posao? Hoću li ostati bez mlijeka?

Kao prvo želim vas upoznati sa nečim što mnoge mame dojilje ne znaju. Ako se vratite na posao prije djetetove navršene 1.godine i još uvijek dojite, imate pravo na “stanku za dojenje”. To je stanka u trajanju od 2h dnevno. Možete je koristiti jednom tijekom radnog dana u trajanju od 2h ili dva puta po 1h. Obzirom da nisam stručna osoba i ne želim nešto krivo napisati, pronađite objavu Narodnih novina u kojoj možete saznati sve detalje i svoja prava vezana za stanku za dojenje.

Uskladiti dojenje i posao nije nimalo lako. Pogotovo ako imate neko ludo radno vrijeme i poslodavca koji baš nema sluha za mamu dojilju. Stres na poslu i dojenje isto nisu baš dobra kombinacija…

Ja sam ovaj put počela raditi već nakon 1,5 mjesec. Eli ostaje sa tatom ili moja mama uskoči da je pričuva. Prednost fotografskog posla je da većinom sama sebi organiziram radno vrijeme i namještam kako mi odgovara. Kada nisam u mogućnosti organizirati sve i moram preskočiti podoj, Eli dobije adaptirano mlijeko na bočicu. I to što ponekad dobije bočicu ne vidim kao smak svijeta. To što prihvaća bočicu daje meni mogućnost da imam slobodu otići obaviti nešto kada želim/trebam.

Ono što mene brine od prvoga dana je laktacija. Imala sam problema sa laktacijom i dojenjem kada sam rodila Sebastiana (možete pročitati o tome ovdje) i bojala sam se da se priča ne ponovi. Kako bi bila spremna, prije nego sam rodila, naručila sam od PlanT Mamine kapi i Mamine kapi tonik. To su definitivno najbolji proizvodi za laktaciju i najbolje potrošen novac ikada! I zato mislim da zaslužuju blog post.

Svi proizvodi od PlanT-a su sasvim prirodni i to me zapravo i privuklo da ih kupim. Pila sam Mamine kapi i Mamine kapi tonik čim sam rodila. Tonik sam uzimala i jer je dobar za dojenačke grčeve s kojim smo se borile prva 2mjeseca. Kada se laktacija ustalila i uspostavila ponuda-potražnja prestala sam piti kapi, a tonik pijem još uvijek ali u manjoj količini. Kada mi se čini da laktacija zakazuje (ako Eli ima skok u razvoju ili sam ja pod nekim stresom ili kada imam mjesečnicu) popijem maksimalno preporučenu dozu.

Kako znam da ovi proizvodi stvarno djeluju? Kako primjetim da laktacija “zakazuje”?

Pa, ja sam jako zaboravna i, iskreno, bilo je dana kada ne bih popila ni kapi ni tonik. Tih dana se dojke sporije “pune”, te kada Eli doji treba više vremena da dode do refleksa otpuštanja mlijeka. Kada popijem tonik primjetim da su mi dojke punije i refleks otpuštanja mlijeka je jači (što je jaaaaako bitno kada imate gladno dijete koje vrišti).

Zašto sam prestala piti Mamine kapi?

Iz jednostavnog razloga-lijena sam brojati kapi, ponekad budem toliko “smantana” da bi zaboravim jesam izbrojala 25 ili 35 kapi. Ovako tonik ulijem u čašicu (koju dobijete uz njega) i samo popijem. Eventualno zaboravim jesam ga popila dva ili tri puta dnevno, ali o mojoj zaboravljivosti bi mogla napisati cijelu knjigu ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.