majčinstvo

10 TIPS&TRICKS DA DJECA “SURAĐUJU” DOK IH FOTOGRAFIRATE

Volite fotografije djece sa osmijehom i tako jednostavno izgleda ta neka scena, ali kada krenete fotografirati nastane kaos-dijete odbija suradnju, glupira se, trči okolo, ne miruje…? Evo nekoliko savjeta kako da i vi dobijete dijete da “surađuje”:

  1. NE SMIJU BITI GLADNI, ŽEDNI NI UMORNI. Moja djeca kad su nešto od ovoga doslovno nisu svoja, ako je vaše dijete drugačije ljubomorana sam.
  2. NEMOJTE OČEKIVATI DA ĆE MIRNO SJEDITI DUŽE OD PAR SEKUNDI. To su djeca! Puno djece sam fotografirala i, vjerujte mi, rijetka su ona koja mirno sjede i poziraju. Eli pozira ravno 10sekundi.
  3. PUSTITE DJECU DA BUDU DJECA. Fotografirajte dok nešto rade (trče, beru cvijeće, skupljaju kamenčiće…), a ako želite da vas pogledaju zovnite ih imenom ili recite “Vidi ptica/pas/mačka/bager/avion..” Kod Eli pali “Vidi Eli dolazi Sebastian” ? A Sebastian je super dijete pa ga zazvem imenom i pogleda me.
  4. IZABERITE LOKACIJE KOJE SU I NJIMA ZANIMLJIVE. Kada im je nešto zanimljivo lakše pristaju na suradnju. Ako želite dijete slikati negdje često ono “Stani tu da te slikam” stvori inat, pa baš ne žele. Ako im kažete “Vidi ovaj cvijet /kamen/štap/… ovde” ona često dođu da pogledaju,a vi iskoristite to da dobijete fotografiju.
  5. “POKAZAT ĆU TI SLIKU” Ovo često pali kod djece. Kažem da ću ih ja namjestiti i slikati, a onda ću im pokazati sliku. Vole vidjeti sebe i čak krenu sami pozirati i govoriti “Ajde me sad ovako slikajte”
  6. GLUPIRANJE. Glupiranje je djeci zabavno i smiješno kako malima tako i onim većima. Glupirajte se sa njima. Ponudite im da ćete slikati 2 slike-jednu dok se glupiraju kako god oni žele, a druga će biti onako kako vi želite. Kod mog Sebastiana je obično 3 sa glupiranjem za jednu “pristojnu”
  7. OSMIJEH. Dvije su opcije a) Poziraju sa osmijehom serijskog ubojice ili b) oni su ozbiljni i odrasli, a vi ste ludi jer mislite da će se oni smijati jer vi to želite. U oba slučaja gadarije srede sve. Pitajte ih “ Kako tvoj tata prdi/podriguje? Jel tvoja mama prdi?” Prva reakcija je onaj iskreni osmijeh od uha do uha, ali budite oprezni jer nakon toga se oni krenu glupirati i proizvoditi zvukove ?
  8. TRENUTAK DOBRE VOLJE. Čak i kada su djeca loše volje postoje one milisekunde kada imaju smiren izraz lica da možete dobiti super sliku. Neka snimanja budu toliko kaotična da me roditelji na kraju pitaju “Hoće li biti ijedna normalna slika?”. Kad im pošaljem slike pitaju me “Kad si ti ovo uspila snimiti?” Ako su baš loše volje ne forsirajte ništa, tada jednostavno pratite djecu, zapričavajte ih i misli im skrenite na nešto što im je zanimljivo.
  9. PRIPREMA. Ako planirate neku posebnu scenu, pripremite baš baš sve i onda samo stavite dijete tu. Ako je dijete malo pa odmah otpuže ili se okrene jer je akcija-reakcija kao moja Eli, onda ponekad trebate asistenta koji će staviti dijete, a vi stojite spremni da u toj milisekundi uhvatite sliku. Ako je dijete veće i ne želi onda pokušajte sa savjetom broj 6, a u zadnjoj liniji sa savjetom koji sam ostavila za kraj.
  10. MITO I KORUPCIJA. Pali kod 99% djece (3god+) u 99% slučajeva. Ja nisam generalno za to da je hrana djeci nagrada, ali Sebastian je znao dobiti gumene bombone za par slika. Za veća snimanja bi tražio legiće ili izlet u Bauhaus ? Koristite ono šta “pali” kod vas.

Na kraju svega ne zaboravite se zabavljati jer tako se stvaraju najljepše uspomene❤️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.