majčinstvo

Strah svake žene

Ogrnuti užurbanom svakodnevnicom lako zaboravimo na zadatke koje bismo trebali obavljati obavezno i redovito, a ne ih stavljati na dno liste prioriteta odakle se ne maknu toliko dugo dok ne padnu u zaborav… Jedan od takvih zadataka je godišnji UZV dojki. Ne otići svako prijestupne, nego svake baš svake godine bez iznimke.

Mjesec listopad je u znaku borbe protiv raka dojke. Potrudimo se da ne budemo dio statistike. Nazovite broj, dogovorite pregled. Ako ne želite čekati mjesecima pregled preko HZZO, odite privatno i platite.

Ako ne možete/ ne želite platiti onda čekajte termin “preko uputnice”.

Ali samo okrenite broj i naručite se. Privatno, ne privatno sasvim je svejedno samo obavite pregled.

Puno puta sam čula “Ali taj pregled ionako ne zaustavlja rak i opet možemo odoliti”. To je istina. Ali kada se rak otkrije dovoljno rano lakše se izboriti. 

Molim vas, mislite na sebe i napravite ovaj pregled jednom godišnje.

Moj prvi UZV je bio kada sam imala 21god. na redovnom pregledu kod ginekologa prije nego mi je propisao hormonske pilule.

Nakon toga nisam išla godinama. Zapravo, drugi pregled nikada neću zaboraviti. Bilo je to 2 tjedna nakon što sam rodila Sebastiana.

Sve je počelo tako da sam, mjesec dana prije poroda dok sam se tuširala, opipala poprilično veliku kvržicu na desnoj dojci. Obzirom da sam imala dosta prijateljica koje su rodile znala sam više manje sve o mliječnim žlijezdama, kvržicama, pripremama dojki za dojenje…Radila sam ono što su sve one rekle da pomaže- kružno masiranje i naravno kad krene dojenje to će nestati.

Rodio se i Sebastian a moja kvržica je postala kvrga. Masirala sam ja to stalno, ali ona, umjesto da se smanji, se povećavala. Kada je porasla da je bila doslovno četvrtina moje dojke sva zabrinuta sam otišla na pregled u neku polikliniku.

Doktorica je izgledala ok. Kaže radiolog je i mijenja doktoricu koja inače radi uzv dojki. Izraz njenog lica tijekom pregleda je bio poprilično šokantan što me jako zabrinulo. Stalno je ponavljala “Ne brini nije to ništa strašno, ali ja ovo u životu nisam vidjela”. Na kraju pregleda je još uzela moj kontakt broj i rekla da će pokazati kolegama, da se posavjetuje pa ako bude nešto nazvat će me. I dalje je ponavljala da ona misli da nije ništa strašno, ali to nije nikad vidjela pa želi prokomentirati sa kolegama…

Zamislite majku koja je tek rodila, hormoni lupaju na sve strane, dođe kod doktora na pregled zabrinuta da otkloni sumnje, a doktor apsolutno ne taktičan još više raspiri sumnje i unese nemir.

Izašla sam iz ordinacije plačući. Ispred su me čekali muž i mama. Kada su vidjeli kako plačem dok hodam prema njima i oni su se prepali. Dala sam mami nalaz da pročita i onda mi je ona objasnila kako mi doktorica nije dobro objasnila sve, kako je moja kvrga nakupina mliječnih kanalića i da to nije ništa strašno. Poslala sam nalaz i mojoj doktorici opće prakse koja mi je isto to ponovila i rekla da ponovim UZV za 6mjeseci.

Kada je Sebastian napunio 6mjeseci bilo je vrijeme za novi pregled, ali sam istražila dobro kod koga idem. Izabrala sam dr. Nives Frleta Ilić. Ona me oduševila pristupom. Doslovno mi je svaku točkicu objasnila i napravila cijeli plan kako ćemo pratiti tu moju kvrgu i dala sve opcije što-ako. U početku sam morala na pregled svakih 6mjeseci, a kasnije redovna kontrola jednom godišnje.

Sada jednom godišnje imam “dejt” sa dr. Nives Frleta Ilić ☺️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.