majčinstvo,  proizvodi

Koja je vaša cijena?

Zadnjih dana mi se po glavi vrti jedno pitanje. Koliko zapravo trebamo vjerovati “velikim” blogerima i influencerima?

Da odmah kažem-iznimke uvijek postoje!

Ja sam mama, fotograf, a eto, i blogerica, iako se blogericom ne smatram, al se to tako sad popularno zove čim negdje pišeš svoje misli. Ostvarila sam suradnju sa nekim trgovcima/proizvođačima/distributerima. Neke stvari sam dobila, a neke kupila, s tim da pišem samo o stvarima kojima sam zadovoljna. Neki trgovci/proizvođači/distributeri su mi nudili određene proizvode koje osobno ne smatram korisnim/kvalitetnim pa sam odbila i predložila drugačiju suradnju. Isto tako sam imala suradnje u kojima su se neki proizvodi doslovno raspali, ali obzirom da ne predstavljaju opasnost i nisu nužno potrebni, niti ih se previše koristi, nisam o njima pisala niti ih reklamirala.

ALI…Danas svatko svašta reklamira. Jedno te ista osoba reklamira kozmetiku, kućanske uređaje, opremu za bebe, opremu za dom, hranu, lijekove….da stvar bude apsurdnija, reklamira npr. neku kremu koja je najnajbolja, a za dva mjeseca reklamira drugu koja je opet najnajbolja. I sve što reklamiraju je divno, krasno, najbolje, bez mane. Kako SVE može biti bez mane? Eto, ako ti je ta prva krema bila najnaj, a sada je ova druga najnaj, logično je da sa prvom nešto nije u redu čim si prešla na neku drugu. Mislim logično, očito, kako kome. Imam dojam da je postao samo bitan novac i da dobiju što više toga, zapostavljajući pritom istinsku kvalitetu proizvoda koje reklamiraju i predstavljaju svojim pratiteljima.

Tako npr. jedna je mama reklamirala proizvod za dječji imunitet. Ujutro je stavila u story na instagram kako joj je stigao divan paketić sa tim proizvodom, a nakon dan, dva objavljuje post u kojem hvali taj proizvod i piše kako ih zaobilaze vrtićke bolesti. Pa takve proizvode treba uzimati minimalno 20 dana da bi se vidjelo djelovanje-vjerujte mi jer sam zbog Sebastianovog alergijskog opstrukcijskog bronhitisa svašta isprobavala.

Druga mama hvali kolica koja je dobila u suradnji sa jednim distributerom, da bi nakon par mjeseci ostvarila suradnju sa drugim distributerom i reklamira druga kolica (iste kategorije) ne navodeći zašto je odlučila zamijeniti ona koja je prije imala-samo zbog nove suradnje ili sa starima nešto nije u redu ili je to ona ljudska osobina poznata kao “nikad dosta”?

Ono što meni najviše smeta kod tih “velikih” blogera i infulencera je da velika većina ne koristi svoj utjecaj kada su u pitanju neki problemi. Solidarnost im očito nije razvijena kao reklamiranje,ili im to niti jedan vodič i tečaj ne govore da trebaju razvijati i tu stranu.

Primjer broj 1. Moj problem o kojem sam pisala u prethodnom blog postu– krađa moje fotografije i objava bez mojeg dopuštenja. Informaciju je podijelilo tek nekoliko mama i HVALA im na tome,ali niti jedna od ovih “poznatih” nije htjela svoje pratitelje,mahom mame, upoznati sa ovim problemom i kako ga mogu riješiti ako im se nešto takvo dogodi. Zašto? E pa,pretpostavljam, jer većina zna o kojoj trgovini se radi i imaju suradnju sa njima pa se valjda boje otkazivanja suradnje.

Problem br.2 Jedna Mama ima problem sa staklenim vrčem kuhala na paru koji je jako skup i reklamira se baš kao proizvod za bebe,tj. za izradu dječjih kašica. Stakleni vrč joj se raspao u ruci! Kada je podijelila priču javilo joj se još mama sa istim problemom! Priču je podijelilo još nas par “malih”, ali niti jedna jedina poznata mama blogerica. Ako se meni, koja imam 2000 pratitelja, javilo još 5 mama sa istim problemom, zamislite koliko bi se njih javilo tim mamama koje imaju 10-15k pratitelja. Sve mame koje su mi se javile su mislile da se to samo njima dogodilo zbog njihove nepažnje/nemaju sreće/kupile su izložbeni primjerak… I ne znajući svoja prava, nisu se borile da im se vrati novac na što imaju pravo prema Zakonu o zaštiti potrošača.

Meni ova (ne)solidarnost pokazuje da ovim “velikim” nije zapravo stalo do ljudi koji ih prate, već samo gledaju kako da ostvare neku svoju korist. Zašto bi inače štitile trgovce/distributere/proizvođače s kojima surađuju i ne dijelile ovakve stvari sa pratiteljima, a stalno dijele 231435246 nagradnih igara koje organiziraju njihovi suradnici?

I, umjesto da ovi “veliki” iskoriste moć i pomognu “malima”, “mali” su opet prepušteni sami sebi da se bore, često odustaju zbog neinformiranosti i jer se prepadnu “tona s visoka” kojim trgovci/distributeri rješavaju goruće probleme.

Ja još uvijek čekam dan da ovi “veliki” shvate kako ovaj način neće moći vječno trajati i da postaju preprozirni, da se osvijeste i pokažu da im je stalo do pratitelja i kvalitete onoga što nude.

Meni je najbolji primjer britanska emisija Top gear. Tri genijalca testiraju automobile. Veliki broj automobila su uništili pri testiranju!! Navodili su pozitivne, ali bome i negativne strane svakog vozila. Navodeći negativne stvari su bili, pa onako, poprilično brutalni. Unatoč tome su svi proizvođači automobila htjeli biti u njihovoj emisiji, jer gledanost je samo rasla. A zašto je rasla? Upravo zbog te njihove iskrenosti, otvorenosti i , najbitnije, nepotkupljivosti.

Neke stvari ne bi trebale imati cijenu,pogotovo naše mišljenje i stav. Slažete li se?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.