dječji kutak,  uradi sam

Potpuno poseban adventski kalendar

Sebastianov prvi adventski kalendar je bio kada je imao 2.5godine. Kupovni. Klasični onaj sa čokoladicama kakav sam i ja imala kao dijete. Veselio se on toj čokoladici, ali ja sam zažalila što mu nisam napravila neki fora kalendar kakav sam vidjela na Pinterestu.

Već iduće godine je dobio prvi adventski DIY kalendar. Skupljala sam prazne role wc papira i radila tuljke. Punila ih pez bombonima, kinder čokoladom i malim kamiončićima/traktorima/bagerima/teškom mehanizacijom… Super mi je bilo gledati njega svako jutro dok otvara po jedan tuljak gledajući što je dobio- je li zapakiran samo slatkiš ili je i neki autić ♥

N️akon toga je dobivao velike adventske kalendare. Najčešće od tete. Bili su tu Playmobil kalendari, Haribo, Kinder, Lego…

Ove godine je sam sebi kupio Lego adventski kalendar. Iako već ima kalendar koji će svaki dan otvarati, htjela sam napraviti neki DIY, neki MOJ. Razmišljala sam kakav bi mogao biti. Prekrižila sam i igračke i slatkiše jer i jednog i drugog ima previše. Knjige su mi fora, ali one koje ja želim njemu kupiti nisu baš jeftine i to bi bio jedan jako skup kalendar, pa sam odustala i od te ideje.

Guglajući kakav kalendar izraditi, naišla sam na adventske kalendare dobrih djela, adventske kalendare sa 24 pokusa, adventske kalendare sa “uradi sam” zadacima….svi su mi bili zanimljivi, u svakome sam pronašla nešto fora i odlučila sve to spojiti u jedan- NAŠ POSEBNI ADVENTSKI KALENDAR.

Dakle, ovako. Ovaj kalendar je prvenstveno napravljen za Sebastiana, ali sam se trudila kreirati ga tako da smo što više svi uključeni i da (pogotovo) u ovo blagdansko doba budemo što povezaniji kako obitelj. U kalendaru ima zadataka koji su zabavni kao npr. pokusi, party, kino večer…ima onih sa dobrim djelima i da nauči više cijeniti neke stvari, ali ima i zadataka kao npr. da pročitamo iz Biblije dio o Isusovom rođenju, da naučimo tko je uistinu bio sv.Nikola… jer mi se čini da se bit Božića sve više gubi sa svakom novom generacijom.

Cijeli popis našeg adventskog kalendara vam stavljam dolje za preuzimanje u PDF formatu, pa možda i vama posluži za izradu vašega.

Što mi je još trebalo za izradu kalendara?

Ništa previše i ništa skupo. Od materijala vam je potrebno:

  • okvir za slike (naš je Ikea Fiskbo 20x30cm)
  • drvene kvačice sa oznakama (KIK)
  • uhu ljepilo
  • isprintani zadaci
  • papir u boji kao podloga za kvačice
  • bijeli marker za točkice po crnom papiru
  • drvene dekoracije sob i zvjezdice (Tedi)

Na papir u boji sam uhu ljepilom pričvrstila kvačice. Raspored birate sami- hoćete li uredno ili neuredno, u nekom obliku ili ne…sve ovisi samo o vama. (Ja sam zamislila da bude u nekom obliku jelke ali mi to nije stalo u ovaj okvir koji sam već imala kući, a nisam imala ni volje ni vremena tražiti neki novi koji bi mi bio dobar.) Dodala sam božićne drvene ukrase kako bi okvir bio zanimljiviji, a na crnu podlogu dodala bijele točkice markerom. Sebastian je izrezao zadatke koje smo samo složili u manji oblik i uhvatili kvačicama. Ovisno o izboru okvira- adventski kalendar možete objesiti na zid ili držati kao ukras na komodi (ili stolu).

Nadam se da vam se sviđa ideja i da će i netko od vas napraviti ovakav (ili sličan) poseban adventski kalendar. Voljela bih kada bi me tagirali na društvenim mrežama da vidim vaše uratke ili mi pošaljite slikicu u mailu 🙂

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.