dječji kutak

Postoji li Djed Božićnjak?

Nikad nisam mislila da je važno pitanje “Zašto bi djeca trebala vjerovati u izmišljena bića poput Djeda Božićnjaka?”. Nakon što sam dobila poruku: “Zašto uopće uvjeravam dijete da takvo biće postoji jer je to totalna glupost” razmišljala sam satima. Znate o čemu? O ljudima koji postavljaju takva pitanja. O ljudima koji ne znaju za čaroliju, maštu i kreativnost…koji ne znaju sve dobrobiti takvog vjerovanja…

Shvatila sam da se ljudi dijele u 3 grupe:

  1. Oni koji znaju sve dobrobiti vjerovanja u izmišljena bića
  2. Oni koji ne znaju dobrobiti, ali misle da je to slatko/sastavni dio djetinjstva/čarobno/magično/divno i žele da im dijete bude dijete
  3. Oni koji smatraju da je to totalna glupost

Vas iz 1. i 2. kategorije na kraju članka čeka mali poklon. Ipak je vrijeme darivanja ♥️

Iskreno, vas iz 3.kategorije stvarno ne razumijem, ali se nadam da ćete do kraja članka promijeniti mišljenje?

ZAŠTO BI DJECA TREBALA VJEROVATI U DJEDA BOŽIĆNJAKA?

Postoji hrpa istraživanja koja pokazuju da je vjerovanje u Djedicu, Zubić Vilu i ostalu “izmišljenu” ekipu zapravo jako potrebno i poželjno.
Nisam stručnjak da pišem eseje na tu temu pa ću ja to ovako zdravorazumski objasniti. Kada djeca vjeruju u ta izmišljena bića njihova mašta radi i razvija se, što se više razvija mašta djeca su kreativnija, a što su kreativnija to je veća vjerojatnost da će se u odrasloj dobi lakše nositi sa problemima i jednostavnije pronalaziti rješenja za probleme.
Život od nas zahtjeva svašta. Suočava nas sa svim i svačim. Neke stvari se mogu naučiti iz knjiga, ali većina problema traži da upotrijebimo mozak i smislimo rješenje. Što smo kreativniji kao osoba lakše ćemo doći do rješenja jer naš mozak istovremeno smišlja način kako riješiti problem i vizualizira moguće ishode.

vjerovanje u izmišljena bića -> veća kreativnost-> više rješenja -> veća vjerojatnost da ćemo uspješno riješiti problem

Eto to je sva filozofija.

Pustite djecu da vjeruju, razvijajte im maštu, odgojite djecu spremnu za suočavanje sa svim što život nosi.

POKLON

Pišete li pismo Djedici? Mi jesmo i super su mi svi ti predlošci za pisma, ali ih većinom nalazim na stranim jezicima. Zato sam vam, na našem divnom jeziku, pripremila 3 predloška.

  1. Pismo Djedici pisano velikim tiskanim slovima da djeca lakše sama čitaju i pišu
  2. Pismo od Djedice koje ćete Vi napisati svojim riječima i potpuno ga personalizirati za svoje dijete. (Super su meni ova pisma što se naruče preko raznih stranica,ali su mi previše općenita. Jednom sam jedno takvo naručila i čitala Sebastianu pa me gledao onako sa upitnicima nad glavom kao o čemu ja pričam ?Ako ne želite pisati ručno možete u raznim programima dodati tekst.)
  3. Certifikat kojim se potvrđuje da je dijete na listi dobre djece

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.