naš stan

Kako (ne)izabrati pogrešan hladnjak?

Ovo je priča kako je Ana zakomplicirala sve. Pa krenimo po redu…

Kada je došlo vrijeme za izradu kuhinje u novom stanu, Ana je nacrtala i napisala svoje želje. Teta Snježana iz Šimundža&Company , koja je radila nacrt, stalno je Anu pitala da joj pošalje točne šifre aparata, ali Ana nije imala točne šifre jer je aparate odlučila naručiti iz Austrije u kojoj je tada bio lockdown… rekla je teti Snježi da ona računa kako će sve biti standardnih dimenzija, a hladnjak će biti ili side by side ili french door. Prema Aninim uputama je nacrtana i izrađena kuhinja. Divna kuhinja kombinacija drveta i bijelih fronti. Kuhinja sa ormarima, bez visećih elemenata, ugradbenom pećnicom u ormaru, skrivenim elementom i šankom nasuprot kojeg je hladnjak. Ana je baš bila ponosna kako je sve super osmislila i jedva čekala da kuhinja postane stvarnost. Vrijeme je prolazilo, kuhinja bila spremna za montažu i montažeri su odradili dio posla, a dio će kada stignu svi uređaji.

Gotov je i lockdown. Vrijeme je za naručiti sve uređaje. Ana je dobila ponudu i odlučila naručiti Bosch XXL hladnjak. Kao što možete primjetiti Ana nije naručila hladnjak prema kojem je napravljen nacrt kuhinje. Izabrala je ovaj jer ima veću zapremninu, a ona želi veeeliki hladnjak. Uskoro je imala “ah(a) moment” u kojem je shvatila da su vrata hladnjaka široka 86cm, a prolaz između šanka i hladnjaka 70cm. Neće moći otvoriti vrata ?

Uključila je moždane vijuge i shvatila da može dodati još jedan element. Ormar će biti duži, hladnjak neće biti nasuprot šanka i problem riješen. Barem je Ana tako mislila…

Nakon par dana su Ana i teta Snježe došle pogledati kuhinju i vidjeti koliko je to rješenje dobro. Ispostavilo se da ni najmanje nije dobro, jer onda hladnjak smeta za prolaz oko stola (kojeg je Ana isto već naručila u Austriji i koji je 200x100cm-dakle ogroman) i imeđu ruba šanka i ruba hladnjaka bi bilo samo 50cm što je smrt za Anine bokove koji su ionako prepuni masnica?

Nema druge. Ana ostaje bez šanka. A htjela je šank. I veliki stol. I veliki hladnjak. Nažalost, ta trojka ne ide skupa i od jednog je morala odustati. Prekrižila je šank. Ana nije bila sretna. Barem ne isprva. Kasnije je shvatila da je prostor otvoreniji bez šanka, a to joj je potvrdilo i nekoliko prijateljica koje su postale sretne tek kada su izbacile šank iz svojih kuhinja.

Eto. Problem kuhinje je gotov. Hladnjak je i dalje Anin miljenik i brojala je dane kada će ga špediterska služba donijeti.

47 dana kasnije stiže špedicija. Ana je sva sretna. Špedicija znači da je sve za stan napokon tu i da kreće selidba. Tužna je što ne može biti na iskrcaju jer mora biti uz bolesnu djecu, ali muž joj šalje snimke i poruke. Jedna od poruka je i fotografija hladnjaka uz tekst “Ne prolazi kroz vrata, ostavljamo ga u garaži pa ću ja sa još nekim ga izvaditi iz ambalaže i odnijeti u stan”. Ana ne zna bi li se smijala ili plakala. Hladnjak radi probleme i dalje.?? Nema druge nego zvati nekoga tko će pomoći prebaciti taj hladnjak iz garaže u stan.

2 dana kasnije stiže Anin brat u pomoć. Čovjek životinja kako ga ona od milja zove. Bila je sigurna kako će napokon hladnjak doći na svoje mjesto u stan. Anin muž i Anin brat su otpakirali hladnjak. Ana je izmjerila hladnjak, izmjerila sve prolaze i vrata te slavodobitno rekla “Prolazi svuda bez problema!” ?

Prenošenje je krenilo… i ubrzo stalo. Ovaj put je problem težina hladnjaka. Aninom mužu je klizio iz ruku. Zaključili su da treba pozvati susjeda da im pomogne, što je Ana i napravila. Susjed nije kući. Kaže njegova žena “Poslat ću ga ja vama za cca sat vremena kada dođe”. Ostao hladnjak na dnu stepeništa.

Dok čekaju susjeda, Ana i njen muž otišli su po još dio stvari u stari stan. Vraćaju se i nema više hladnjaka na onom mjestu gdje su ga ostavili. Brat i susjed ga upravo unose kroz vrata stana. 45 minuta i dva čovjeka životinje. “Samo” to je bilo potrebno. Brat i susjed su iscrpljeni i umorni. Ana je sretna i zahvalna do neba. Hladnjak je napokon na svom mjestu.

Sada Ana čeka da prođe 24h i da može uključiti hladnjak u struju. Živi u nadi da je napokon kraj avanturi zvanoj hladnjak. ?

Evo i par ozbiljnih savjeta ?

Pri kupovini novog hladnjaka bitno je paziti na par stvari:

  • Kupujete li za već postojeću kuhinju, birajte one koji dimenzijama odgovaraju mjestu na koje ćete ga staviti.
  • Kupujete li za novu kuhinju odaberite hladnjak i nemojte promijeniti mišljenje?
  • Gledajte kolika je zapremnina hladnjaka u odnosu na njegovu dimenziju. Neki su jako veliki ( i skupi), a zapremnina bude jako niska.
  • Gledajte i da su što boljeg energetskog razreda zbog uštede električne energije.

Ili jednostavno budite kao Ana i zakomplicirajte si život.????

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.