naš stan

Kupili smo stan i što sad?

Odgovor na ovo pitanje ovisi jeste li kupili stan koji treba renovirati ili novogradnju. Ukoliko ste kupili novogradnju opet ovisi u kojoj fazi gradnje ste kupili. Naš izbor je bio stan koji je u trenutku sklapanja prvog ugovora imao samo mate postavljene?

U tom slučaju možete sa investitorom pregovarati i o eventualnim izmjenama. Mi smo napravili minimalne izmjene i sada mi je čak i žao što nismo angažirali neku stručnu osobu da vidimo može li se prostor još bolje iskoristiti (već sada znam da može i pronalazim mane, ali nema veze?)

Trebam li dolaziti na gradilište dok je sve u izgradnji?

Voditelj(ica) gradilišta pazi na više manje sve, no ipak je poželjno povremeno otići na gradilište i vidjeti ima li nekih propusta ili, ako ste nešto promijenili u nacrtu, je li stvarno tako i napravljeno. Gledajte sve detaljno u svakoj fazi gradnje, jer ako je npr. metalna konstrukcija za knauf zidove ukrivo postavljena onda će i zid biti “kriv”. Ja sam golim okom vidjela da nam je dio konstrukcija ukrivo postavljen, ali nisam reagirala misleći kako će voditelj gradilišta reagirati. E pa očekivanja i pretpostavke su majke svih zaje*a, tako da sada gledam krive zidove i navikavam oči na njih?

Biranje kreamike, parketa, saniratija….

Ovisno o investitoru možete birati i keramiku, parket, sanitarije…. Neki investitori vam daju veći izbor i poštenije cijene, dok kod nekih imate doslovno biranje ili-ili. Na što treba paziti prije kupovine sam pisala u prošlom blog postu koji možete pročitati na ovom linku.

Nama je investitor dao da biramo između 2 vrste parketa dok je keramike bio puno veći izbor. Mogli smo se dogovoriti i da kupimo nešto van te ponude, ali uz nadoplatu razlike.

Mi smo van ponude htjeli samo wc školjke bez ruba, umivaonik i slavine/pipe/špine/kakogodihzovete.

Dodali smo i podno grijanje.

U ovoj fazi puno toga ovisi o investitoru i koliko će dozvoliti promjene te ako dozvoli pod kojim uvjetima će vam ih dati. Dio investitora dopusti da birate u kojoj god trgovini želite za neki xy iznos, dok će dio ograničiti izbor trgovina i iznos u trgovinama. Neki od njih će dozvoliti da kupite sami što želite i da dostavite na gradilište u trenutku postavljanja, dok neki to ne odobravaju. Investitor je ključna osoba, zato se dobro raspitajte i postavite sva ta pitanja prije konačne odluke.

Učite na mojim greškama…

Greška koju sam ja napravila je moj stav “idem korak po korak i neću se sada zamarati stvarima poput namještaja i detalja”. U tom trenutku mi se to činilo logičnim, ali kasnije sam shvatila da je to zapravo bilo loše.

Zašto?

Zato što kada je sve gotovo i kada krenete opremati stan, dizajnirati namještaj po mjeri i /ili tražiti gotov namještaj shvatite da vam negdje nešto ne može stati zbog doslovno 2cm ili da vam negdje nedostaje utičnica, da je neka utičnica na “krivom” mjestu, da bi bilo bolje da je rasvjeta negdje drugdje…. Recimo ja sam promijenila “originalni” položaj ploče za kuhanja, sudopera, perilice i pećnice prema nekim mojim “logičnim” razmišljanjima i tek kasnije shvatila koliko sam otežala planiranje kuhinje…. i sada, ako se vratite na početak ovog posta, ćete shvatit zašto mi je žao da nisam angažirala nekog stručnjaka koji bi mi ukazao na sve te detalje. Promjene su kasnije moguće uz nadoplatu, a ponekad niti uz nadoplatu već morate prihvatiti svoju grešku i nastaviti dalje.

Ovo mi je škola, drugi puta ću pametnije…

Ne znam hoćemo li u budućnosti seliti i kupovati novi stan, ali ako se to dogodi ili ukoliko ovaj sadašnji jednom odlučimo renovirati znam da ću angažirati nekoga kao npr. Ivu Klepo (na Instagramu poznata kao @minimalizam.život.prostor) da mi pomogne oko svih dilema i ukaže na detalje koji su bitni tek kada je sve gotovo i nema više mijenjanja ? Da sam imala Ivu možda bih bila “zakinuta” za avanturu sa hladnjakom, a ako ste tu priču propustili svakako je pročitajte na ovom linku.

I za kraj ono najvažnije

Jaaako bitna stvar je da pripremite živce, naoružate se strpljenjem i znajte da će sigurno nešto otići u krivom smjeru te da su rokovi samo brojke koje (skoro) ništa ne znače?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.