proizvodi

Vodič za kupovinu najboljih dječjih kolica

Znam da sada očekujete da vam kažem koja su to najbolja dječja kolica ili da vam barem dam nekakvu listu. Moram vas razočarati i reći da to od mene nećete dobiti. Zašto? Zato što su najbolja dječja kolica ona koja najbolje odgovaraju vašim potrebama. Ali što ako tek prvi put postajem mama i ne znam koje su moje potrebe? E pa tu je moje iskustvo da vas naučim kako izabrati kolica koja su idealna za vas. Nisam neki ekspert, ali sam mama koja je jako zaljubljena u baby opremu (pogotovo kolica), jako puno sam istraživala, jako puno gledala recenzije i jako puno kolica vozila.

2u1, 3u1, kišobran kolica, duboka kolica….koja izabrati?

Toliko je modela i veličina kolica na tržištu da se mame često pogube i ne znaju što da traže i gledaju. Ono što vam ja savjetujem je da imate posebno košaru, autosjedalicu i sjedeći dio. Ovo 2u1, a pogotovo 3u1 je samo marketinški trik kako da se kolica prodaju u kompletu. 3u1 su kolica+autosjedalica. I ta autosjedalica nije dio kolica, to nije dio u kojem se beba vozi kada maknete košaru, a prije nego je stavite u sjedalo. Autosjedalica je autosjedalica i služi za vožnju u automobilu. Prednost je ako se može staviti na kolica (direktno ili uz pomoć adaptera) kada idete nešto obaviti na brzinu ili npr. beba je zaspala, a nećete se dugo zadržati, pa da je ne probudite dok je prebacujete iz autosjedalice u kolica. Beba u autosjedalici ne bi smjela biti duže od 2h (osim ako imate preporuku liječnika specijaliste).

Moja druga preporuka je da ne gledate puno insta mame, blogerice, poznate ličnosti i mislite da je sve što one imaju najbolje. Vjerujte nije. Čast iznimkama, ali većina vozi sponzorirana kolica i piše najbolje o njima samo zato jer su za to plaćene. Ako ih malo duže pratite vidjet ćete da su im neka kolica suuuuuper, ali onda odjednom im nađu manu i za dva dana voze nova suuuuuper kolica. Birajte kome vjerujete! Čak ni prijateljicama ne vjerujte sve. Sada su popularna tzv. “putna” kolica i često ćete čuti da ne trebate velika i teška kolica, da je to užas, a ova “mala” su spas. Možda njima jesu, ali to ne znači da će i vama odgovarati. Meni recimo takva kolica ne odgovaraju, maleni kotači, nemogućnost okretanja sjedala prema meni, mala košara za stvari….sve su mi to mane tih malenih kolica. I jednostavno mi ne djeluju udobno i stabilno kao “veća” kolica.

Kako da izaberem prava kolica?

Vrlo jedostavno. Trebaš samo odgovoriti na nekoliko pitanja:

 1. Je li beba “zimska” ili “ljetna”? Ukoliko je termin poroda u zimu svakako izaberite kolica sa čvrstom i zaštićenom košarom kako bi bebi bilo toplo i udobno u svim vremenskim uvjetima.
 2. Kakav je teren po kojima ćete voziti kolica? U trgovinama sva kolica budu super jer po pločicama sva kolica doslovno klize, ali na malo zahtjevnijim površinama neki modeli idu teže, pogotovo oni sa jako malim kotačima, tako da vožnja zna biti prava noćna mora.
 3. Na kojem katu živite i hoćete li kolica držati u stanu ili negdje drugdje? Ako živite na 3.katu bez lifta i kolica će vam biti u stanu, ovisi o vama što vam je draže/lakše/bolje. Lagana i mala kolica reklamiraju kako ih jednostavno sklopite i nosite kući kao torbu, ali jel to stvarno tako? U šetnju nosite i torbu sa potrepštinama za bebu, ako idete u trgovinu imate još pokoju vrećicu. I onda sve to zajedno trebate donijeti do stana. Nije baš jednostavno držati dijete i to sve objesiti na sebe i tako nositi. Ako ostavite sve u kolicima i pokušate nositi tako napunjena kolica, ni to nije jednostavno, jer je poprilično nezgrapno to sve dignuti i nositi stepenicama. Opcija “stepenica po stepenica” (da podižete/spuštate kolica na zadnjim kotačima jednu po jednu stepenicu) kod kolica sa malim kotačima, često nije moguća zbog položaja kočnice koja takvim spuštanjem/podizanjem udara o stepenicu i zakoči kotače što onemogućava daljnje kretanje. Kod kolica sa velikim kotačima (koja su često teža) ova opcija je izvediva. Ja sam imala Mutsy 4rider koji je težak 16kg, ako dodate dijete i stvari to je ogromna težina i bez problema sam ih ovako stepenicu po stepenicu i dizala i spuštala 2 kata svaki dan. Dakle ovde je na vama da odaberete što vam je lakše, nositi laganija kolica sa malim kotačima ili opcija “stepenica po stepenica” sa velikim kotačima.
 4. Koliki vam je prtljažnik automobila? Zvuči smiješno, ali ovo je isto bitna stavka. Iako većina sklopljenih kolica su malog obujma, ali postoje modeli u kojima trebate rastaviti sjedalo od konstrukcije pa zauzimaju dosta mjesta(u samom početku većini kolica se košara treba skinuti sa konstrukcije da bi ih sklopili). Ako vozite neki maleni automobil i nemate veliki prtljažnik tražite neka kompaktnija kolica.
 5. Jel vam bitnije da su kolica ultra lagana (<7kg) ili da su bebi udobna? Niti jedna tzv. kišobran kolica nisu udobna kao kolica sa odvojenim sjedalom. Niti jedna kolica sa malim kotačima nisu udobna kao ona sa velikim kotačima i dobrim amortizerima. Odvojedno sjedalo i veliki kotači najčešće znače udobnost, ali i težinu 9kg+. Po meni su ova ultra lagana kolica dobar izbor tek nakon bebine prve godine, pogotovo ako volite duge šetnje po svakakvim terenima i beba voli spavati u kolicima.
 6. Kakav dizajn vam se sviđa? Netko voli šareno, netko jednobojno, netko moderno, netko klasično ili pak retro. Kao i u modi tako i sa kolicima svatko ima svoj ukus.
 7. Želite li da sjedalo ima opciju okretanja i u smjer vožnje i prema roditelju? Ukoliko vam je bitno da bebu možete vidjeti onda zaboravite 99% kolica laganijih od 9kg. A zašto bi vam ovo uopće trebalo biti bitno? Zato što djeca u kolicima okrenuta u smjer vožnje primaju puno više podražaja iz okoline što ih zna uznemiriti (znanstveno dokazano), a ne vidi vas koji ste mu oslonac i sigurnost. Kada je u kolicima okrenuto prema vama, unatoč podražajima je smireno jer vidi vas i može komunicirati sa vama. Sebastian je jako dugo želio biti okrenut prema meni i “pričati” sa mnom. Eli voli oba smjera. Ako smo u dužim šetnjama, često mijenjamo položaj ovisno o tome što ona želi gledati ili ako puše vjetar okrenem je da joj ne smeta.
 8. Želite li veliku košaru za stvari? Kod ovoga najčešće vrijedi velika kolica=velika košara. Mala i lagana kolica imaju puno manje košare za odlaganje stvari ispod sjedala. Kod ovakvih kolica često i torbu sa bebinim stvarima morate nositi jer bude preteška za objesiti je na rukohvat, pa može prevrnuti kolica. Samo one manje stvari možete staviti ispod sjedala. Ja naš iCandy Lime ne bih mijenjala za ništa baš zbog ove košare koja je ogromnaaaa i svašta u nju stane.
 9. Želite li da se u ležeći položaj spušta samo dio za leđa? Nekim kolicima se spušta samo dio za leđa, a nekima se, pri pomicanju u ležeći položaj, naginje cijelo sjedalo tako da su djetetu nogice u zraku kada leži. Nekome ovo smeta, nekome ne. Meni je to prije izgledalo nekako neudobno, ali sam se uvjerila da bebe jednako dobro (ne)spavaju kakvo god sjedalo bilo.
 10. Je li vam bitna veličina krovića? Neka kolica imaju jako velike kroviće koji prekriju gotovo cijela kolica, dok neka imaju manje i trebate dodatne zaštite poput npr. suncobrana.
 11. Želite li da imaju prečku i pomični oslonac za nogice?Meni je ovo bitna stavka, prečka je nešto što većina djece baš voli. Eli obožava držati se za nju i razgledavati okolo,a kada leži na nju digne nogu ?Pomični oslonac za noge imaju gotovo sva kolica “teže” kategorije, dok ona laganija često nemaju uopće ili se kupuje odvojeno.
 12. Želite li odvojene ručke ili spojeni rukohvat? Ja sam uvijek bila za ovo drugo jer odvojene ručke je gotovo nemoguća misija voziti jednom rukom, a meni je uvijek jedna ruka na kolicima, druga je zauzeta nečim drugim ?
 13. Trebate li buggy board? Ukoliko birate kolica za drugo, treće, četvrto… dijete možda za starije trebate buggy board? Tada svakako birajte kolica na koja se može učvrstiti buggy board ili kolica koja imaju već ugrađeni buggy board kao npr. iCandy.
 14. Koliko novaca želite potrošiti? Cijenu si stavite okvirno i gledajte SVA kolica, čak i ona koja mislite da su preskupa, jer i takva se mogu naći po super cijeni na akcijama. Nikako nemojte slušati one koji vam govore “Ma kupi neka jeftina, šta ako ti se beba ne bude htjela voziti” ili “Kupi za početak jeftina, a kasnije ćeš ionako kupovat kišobran kolica”. Ja sam eto vratila takva lagana mala kolica i uzela opet malo veća, sa velikim kotačima jer ta “kišobran” jednostavno nisu za mene. Netko bi vam mogao reći i ” Na kolicima nemoj štediti pogotovo ako je prvo dijete jer ćeš ih koristiti i kasnije za drugo dijete” Moj savjet je prodajte sve što ne koristite (osim ako želite malu razliku u godinama) jer stajanjem stvari propadnu, moda se promijeni, a onda to “staro” što imate jaaaako teško prodate i zapravo ste na gubitku (pričam iz vlastitog iskustva).

Moji kriteriji pri kupnji kolica

 • (veliki) kotači s dobrim amortizerima
 • sjedalo u oba smjera
 • velika košara za stvari
 • duboki krović
 • kompaktno sklapanje
 • što manja težina
 • spojena prečka
 • mogućnost stavljanja autosjedalice na kolica
 • da što više toga dobijem uz kolica (adapteri za autosjedalicu, kišna navlaka, buggy board, sjenilo, držač za čašu, suncobran…)

Zaključak

Po mom mišljenju najbolja kolica ne postoje. Sva imaju neku manu i svima bih barem nešto promijenila. Trebate kolica birati prema svojim potrebama i svojim mogućnostima. Poslušajte savjete, ali najviše slušajte sebe. Tim kolicima trebate biti zadovoljni vi i vaša beba i nitko drugi, jer vi ćete voziti vaše malo klupko sreće u njima. Nadam se da sam vam pomogla barem malo ☺️

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.