dobar tek!,  proizvodi

Usporedba kuhala-Avent 4u1, Beaba Babycook i Tommee Tippee

Vrijeme je da krenete sa dohranom i čuli ste o super pomagalu-kuhalu na paru, ali ne znate koji izabrati? Pitate se treba li vam to uopće (jer,da se ne lažemo, kad su djeca u pitanju često potrošimo ne malu količinu novca na skroz nepotrebne stvari)? Što se u njima kuha? Pitanja se gomilaju, a ja ću vam pokušati dati odgovor na (većinu) njih…

Prvo da odgovorim na pitanje treba li vam uopće ovo? Po mom mišljenju-da,treba! Nije nešto neophodno, ali je nešto što uvelike štedi vrijeme. Ako ne volite/ne znate kuhati ili ne želite trošiti vrijeme kraj štednjaka pripremajući hranu za bebu onda definitivno trebate! Meni se nekoliko puta dogodilo da zaboravim da sam nešto stavila kuhati, radim drugi posao i odjednom čujem smrad zagorenog-voda iskuhala,hrana zagorila ?Meni je kuhalo spas!

Kada sam prije 6god krenula sa dohranom Sebastianu, rodica mi je posudila njen Avent. Tada je bio obični 2u1-kuha i miksa. Meni je to bilo dovoljno. Obzirom da smo mi uvijek negdje lutali, ja bi ujutro stavila hranu da se kuha dok se mi spremamo za izlazak. Kada bi čula zvučni signal da je gotovo,samo bi smiksala i prebacila u termosicu koju sam nosila sa sobom,tako da S ima spreman ručak (jer smo često bili u šetnji po 6-7 sati dnevno). Ovaj Avent je star 10g i još uvijek je u upotrebi, ali sada je kod neke druge bebe tako da sam ja u potrazi za kuhalom malo istraživala i odlučila se za Tommee Tippee iz dva razloga- bio je povoljniji od ostalih i kod njega se namjesti kuhanje i blendanje odjednom (nema okretanja vrča, prebacivanja hrane,stavljanja drugih poklopaca…)

Obzirom da sam dobivala pitanja vezano za druga kuhala (najviše Beaba i Avent), nisam htjela odgovarati na temelju pročitanoga s interneta i onog rekla-kazala jer te priče nisu previše pouzdane (barem meni). Prijateljice su mi posudile Beaba Babycooker (Beaba Neo nisam uopće uzimala u obzir zbog nedavne afere sa staklenim vrčem koji se kod jako puno korisnika raspao pod utjecajem topline!) i Avent 4u1 te sam napravila testiranje i uspoređivanje…

Avent 4u1, Beaba Babycooker i TommeeTippee kuhaju i miksaju u istoj posudi. Ipak, iako su jako slični, jaaako su i različiti. Zašto? Samo nastavite čitati…

Izgled

Dizajnom su potpuno različiti. Avent je dizajniran kao blender i iako takav dizajn zauzima malo mjesta na radnoj površini, meni se ne sviđa jer nije inovativan. Beaba i Tommee Tippee su mi izgledom puno ljepši.

Funkcije

Avent i Beaba Babycooker su 4u1-kuhaju,miksaju,podgrijavaju i odmrzavaju. Za podgrijavanje i odmrazavanje trebate imati Avent/Beaba posude koje se stavljaju unutar vrča i izabire se željeni program. Aventova je posebnog oblika (ima rupu u sredini), tako da ako ste u nekoj svojoj posudi zamrznuli hranu teško ćete je prebaciti u ovu posudu.

Tommee Tippee je 2u1-kuha i miksa (Ja sam uspješno i podgrijala kašicu tako što sam uključila kuhanje 7minuta-iako nisam baš za podgijavanje i odleđivanje kada se bebama priprema hrana).

Vrč

Avent definitivno ima najveći i najkvalitetnije napravljen vrč. Plastika je tvrda,ne mijenja boju i zapremnina je 1l. Beaba reklamira XXL vrč od 1100ml što vam obzirom na način kuhanja u tom kuhalu ne znači ništa,jer posuda u kojoj se kuha hrana unutar vrča je puno manje zapremnine.Vrč i posuda unutar vrča u kojoj se hrana kuha jako mijenjaju boju,tj. poprime boju hrane.

Tommee Tippee ima najmanji vrč,ali sam ja skuhala jednaku količinu hrane i u Beaba i u Tommee Tippee. Tommee Tippee je tek kratko na tržištu i ja za sada nisam primjetila da mijenja boju. Točan podatak ću nadopisati kada ga prestanem koristiti.

Ukoliko imate blizance ili dvoje male djece ili iz nekog razloga planirate raditi više obroka odjednom predlažem da odaberete Avent.

Održavanje

Vrčevi i svi ostali dijelovi u kojima se kuha(Beaba) se mogu prati u perilici posuđa (noževe je potrebno odvojiti).

Nakon svakog kuhanja prolijte višak vode iz spremnika (Avent i Tommee Tippee;u Beabi ne ostaje višak)

Spremnike za vodu povremeno treba očistiti od kamenca. Čisti se tako da se u spremnik ulije 1dcl alkoholnog octa i 1 dcl vode.Ostavi se da djeluje preko noći te se prolije iz spremnika. Spremnik se ispere 1-2 puta čistom vodom,te se preporuča odraditi jedno kuhanje na prazno.

Što se može kuhati u kuhalu i koliko dugo traje kuhanje?

Avent i Tommee Tippee su deklarirani samo za kuhanje mesa,ribe,voća i povrća. Beaba ima posebnu posudu za kuhanje riže i tjestenine(meni se u toj posudi nije do kraja skuhala ni riža ni proso,a kako mi je još puno mama reklo nisu zadovoljne tim nastavkom,više ništa nisam pokušala kuhati u tome). Iako Tommee Tippe nije deklariran za kuhanje žitarica ja sam pokušala kuhati rižu i proso i oboje sam uspješno skuhala (stavila bi rižu/proso,ulila vode da samo prekrije hranu i stavila kuhati 25minuta) .

Vrijeme kuhanja ovisi o namirnici koju kuhate-voće se kuha 5-10minuta,povrće 10-15minuta, meso 15-20minuta. Koliko dugo se kuha ovisi i na kolike ste komadiće izrezali hranu.

Avent kuha minimalno 10minuta,maksimalno 30. Možete izabrati 10,15,20,25,30minuta.

Beaba kuha maksimalno 15 minuta,toliki joj je najduži ciklus (neke mame su uspjele skuhati rižu ako bi kuhale 2-3ciklusa) Ako imate Beabu,preporučam da meso režete na jako male komade da se dobro skuha ili da ponovite još jedan ciklus od 5minuta. Beabini ciklusi kuhanja ovise o tome koliko ste vode ulili u spremnik. Na vrču imate oznake 1,2,3 to odgovara vremenima kuhanja 5,10 i 15minuta.

Tommee Tippee ima digitalni displej i možete izabrati točno vrijeme kuhanja 1,2,3,4,5,6,…,13,14,15,…,21,22,…,30 minuta. Ovo je jedna od prednosti ovoga kuhala jer neka hrana ako se kuha 10minuta nije dovoljno,a 15 je previše i bude prekuhano-vi stavite 12,13minuta da se kuha i imate savršeno skuhanu hranu.

Kuhanje

U ovome je Tommee Tippee definitivni pobjednik! Najjednostavniji je za korištenje,dok je Beaba najkompliciranija i ima dosta manualnog rada.

Kuhanje kod Tommee Tippee kuhala izgleda ovako:

1.Ulijte 4,5dcl vode u spremnik (to je max u slučaju kuhanja 30min)

2.stavite hranu u vrč i poklopac na vrč

3.stavite vrč u kuhalo

4.tipkama namjestite željeno vrijeme kuhanja i/ili miksanja (možete namjestiti samo kuhanje,samo miksanje ili kuhanje i miksanje odjednom)

5.kada je odabrani proces gotov čuje se zvučni signal i hrana je spremna za jelo

Kuhanje u Avent kuhalu ide ovako:

1.Ulijete vodu u spremnik (imate oznake obzirom na željeno vrijeme kuhanja i oznaku za maximum)

2.Stavite hranu u vrč i poklopite

3.Stavite vrč na kuhalo.

4.Odaberite vrijeme kuhanja (možete izabrati 10,15,20,25,30min, s tim da 30minuta je za odmrzavanje)

5.Kada je kuhanje gotovo, čuje se zvučni signal i trebate isključiti kuhanje

6.Okrenite vrč na stranu za miksanje.

7.Pritisnite tipku za miksanje i držite onoliko dugo dok ne dobijete željenu teksturu hrane

Kuhanje u Beaba Babycook:

1.U vrč ulijte vodu do oznake 1,2 ili 3 (ovisno kuhate li voće,povrće ili meso)

2.Ulijte vodu u spremnik

3.Vrč stavite na kuhalo

4.Stavite hranu u posudu za kuhanje i sve zajedno u vrč

5.Poklopite kuhalo i pritisnite tipku za kuhanje

6.Kada je kuhanje gotovo čuje se zvučni signal.Tada isključite kuhanje i otvorite poklopac kuhala

7.Uzmite Beaba lopaticu i izvadite posudu u kojoj se kuhala hrana

8.Prebacite hranu iz posude u kojoj se kuhala u vrč

9.Stavite poklopac za miksanje i poklopite kuhalo

10.Okrenite tipku za miksanje i držite onoliko dugo dok ne dobijete željenu teksturu hrane

Prednosti i mane

Zaključak

Idealno kuhalo ne postoji već birate koje najviše odgovara vašim potrebama i budžetu. Beaba me najviše razočarala. Mislim da definitivno ne opravdava tu cijenu. Nakon ovog testiranja mi je jasno zašto im je marketing toliko jak i zašto toliko mama influencerica ima baš Beabu-proizvod jednostavno nije dovoljno dobar da bi sam sebe prodavao i treba jak marketing.Moje idealno kuhalo bi bilo križanac Aventa i TommeeTippee -TommeeTippee sa kvalitetnim i velikim vrčem, da ima oznaku za maksimum na spremniku za vodu i da para ide prema gore, a ne iza uređaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.