majčinstvo

Zlato za imunitet

Čim krenu prve prehlade i viroze, mame traže kako da “nabildaju” imunitet djeci. Na tržištu je toliko proizvoda da ti preostaje samo isprobavati i procesom eliminacije pronaći onaj koji odgovara tvom djetetu.

Ja sam isto jedna od tih mama. Nakon što smo otkrili da je Sebastian alergičar tražili smo kako mu jačati imunitet. Prvi izbor je bio med s dodatkom propolisa i cvjetnog praha. Kod njega je to dalo odličan rezultat. Nakon upisa u vrtić, samo smo čekali da ga “vrtićke radosti” napadnu, ali te prve godine on je izostao jedan jedini dan iz vrtića i to zbog alegije! Mi smo u medu našli spas.

Obzirom da na tržištu ima hrpa pčelarskih proizvoda, opet je teško odlučiti što izabrati. Kako bih vam barem malo olakšala odabir, postavila sam nekoliko pitanja gđi. Jasmini iz OPG Pčelarstvo Tomislav Antolčić

1.Koji pčelarski proizvodi su dobri za imunitet?

 Iz osobnog iskustva i iskustva kupaca preporučam mješavinu meda, peludi i propolisa.  Jedina “mana” joj je što nije ukusna. Zato kod djece puno bolje prolazi med s propolisom,a u tom slučaju pelud im možemo “zakamuflirati” u jogurt ili neke slične proizvode koje vole. 

2.Gubi li med svoja dobra svojstva dodavanjem razroraznih dodataka?

Med ne gubi svoja svojstva dodavanjem dodataka ukoiko se pazi na par stvari:  temperatura priravaka ne smije prelaziti 38 stupnjeva; te posebno oprezan se mora biti ako sirovina sadrži vodu u sebi (povrće ga ima). Takva mješavina MORA stajati u frizideru i MORA se iskoristiti u roku 48sati. 

3.Koje  vrste meda postoje i koja je razlika?

Razlika je što svaki ima nešto što pomaže kod određemih tegoba i to zbog malo drugačijeg sastava. Svjetliji medovi su laganiji te imaju manje minerala i vitamina, dok tamniji imaju više istih. Djeca vole bagrem, amorfu i cvjetni jer su slatki i bez jake arome. Kesten ili lipa su specifičnog okusa.  

4.Kako prepoznati kvalitetan med?

Kada okrenete teglicu zrak se formira u jednu ili dvije veće kugle. Kod lošeg meda se pojavi jako puno kuglica zraka. Također kada med cijedite sa žlice mora curiti u neprekinutoj tankoj niti do debljine vlasi kose, kod lošeg meda će se dogoditi kapanje jer nema potrebnu viskoznost.  
Moj savjet je upoznajte lokalnog pčelara, pitajte ga za med u saću. On se ne može falsificirati i ima ga sigurno. Svaki pčelar će Vam rado odgovoriti na sva pitanja. 

5.Što sve sadrži sirup borove iglice?

Sirup borove iglice sadrži 97% Bagremov med I 3% tinkture borovih iglica. Borove iglice smo brali u svibnju u Vukomeričkim goricama daleko od prometnica u šumi  tako da dobijemo što čišću i kvalitetniju tinkturu. Postoje razni načini pripreme. Neki koriste šećer, te ga stave i kuhati (puno brže se dobije gotov proizvod). Mi koristimo samo med i ne kuhamo ga. Ponavljam max temepratura je 38 stupnjeva, pri njoj med ne gubi svoja svojstva.

6. Od koje dobi se može davati med/sirup borovih iglica/matična mliječ/propolis?

Med se ne preporuča djeci mlađoj od godine dana( botulizam). Kad se krene s konzumacijom preporučuju se blaži medovi, obično je to bagrem. Nakon toga se polako mogu uvoditi ostali medovi i pripravci. Tinkturu propolisa se ne preporuča prije sedme godine. Matična mliječ od tri. 

7. Je li točno da med gubi svojstva ako se često staklenka potopi u vodu da se dekristalizira?

Med gubi svoja svojstva ako se zagrije iznad 38 stupnja  (razgrađuju se proteini, enzimi i vitamini ). Ispod te temperature medu se ništa ne događa jer I prirodno u košnici po ljetu je na oko 36C, a zimi na – 5C.

8. Koliko dugo treba uzimati pripravke da bi se vidjeli rezultati i postiglo jačanje imuniteta?

To je jako individualno, ali kod propolisa upala grla prestaje nakon par minuta. Kod uzimanja mješavine meda peluda i propolisa to traje duže i potrebno je nekad i mjesec dana za poboljšanje imuniteta. Važno je stalno uzimati mješavinu bez prekidanja.  

9.Treba li raditi pauzu u konzumiranju ovih pripravaka?

Važno je stalno uzimati mješavinu bez prekidanja. Nema potrebe za prekidanjem jer nema nuspojava, a tako se dnevno unose vitamini iz peluda i antioksidansi iz propolisa uz sve ostalo u medu. Jedino se kod konzumacije matične mliječi treba obavezno raditi pauza

10. Koja je vaša preporuka za jačanje imuniteta djece koja idu u vrtić i često su bolesna (puno mama se žali kako kada dijete krene u vrtić par dana ide pa se razboli i onda opet jedan period ne ide…i tako svako malo)?

Važno je početi sa davanjem djeci mješavine prije polaska u vrtić( barem mjesec dana prije). I ne prestati kada krene u vrtić. Med s propolisom odmah koristiti kada dijete malo zaboli grlo ili sirup čim zakašlje. Doziranje mješavine med, pelud, propolis je jedna čajna žlica dnevno za djecu. Kod meda sa propolisom  nema ograničenja, treba samo piti i vodu u normalnim količinama.  

11. Može li se propolis davati djeci inhalacijom?

Možete djeci davati propolis inhalacijom  – ali ne koristiti alkoholnu otopinu. Potrebno je nabaviti čisti propolis u prahu i dodati ga u vodu koja se zagrijava. Propolis se jako malo topi u vodi tako da je učinak slab. Bolje je davati djeci med s propolisom (alkohol je ishlapljen iz tinkture i nema opasnosti za djecu).

12. Na nekim stranicama se može pročitati kako je znanstveno dokazano da matična mliječ nema nikakav učinak. Što vi mislite o tome?

Uvijek naglašavam da svi pčelinji proizvodi pomažu, ali samo kontinuiranom konzumacijom. Matičnu mliječ kod težih oboljenja obavezno treba konzumirati u dogovoru s liječnicima.

13. Mogu li trudnice i dojilje uzimati pčelarske proizvode za imunitet?

Naravno ako su bez alkohola – zato imamo med sa propoliom i mješavinu meda peluda i propolisa u kojima je ishlapljen alkohol. To su preporuke Svjetske zdavstvene organizacije, ali u slučaju grlobolje ili upale neće ništa biti od par kapi alkoholne tinture. 

14. Treba li raditi pauze u konzumaciji?

Pauze ne treba uzimati. Jedino ako se koristi matična mliječ onda treba raditi pauze.  

15. Treba li nakon dužeg vremena konzumiranja istog pripravka napraviti promjenu? Npr. ako smo 2-3godine uzimali med s dodatkom propolisa da pređemo na sirup od borovih iglica.

Mislim da je bolje uzimati od svega po malo. Jedan dan sirup, pa drugi med sa propolisom. Pa med pelud i propolis. Tako unosite uravnoteženo sve minerale i vitamine na dnevnoj bazi i najbolje se iskoriste. 

16. Kada je najbolje uzimati- ujutro natašte/navečer/prije ili poslije obroka…?

Nema pravila – kada vama odgovara – propolis ubija samo štetne bakterije, one korisne u želucu ne ubija tako da nema razlike. Jedino je dobro uzeti žlicu meda nakon jela da se med što duže zadrži u grlu i ustima jer spriječava razvoj bakterija i virusa, te tako smanjuje upale. 

17. Je li med bolje uzeti direktno sa žlicom ili je bolje rastopiti ga u tekućini?

Bolje čisti i male količine da se otopi sa slinom jer onda na taj način iskoristite najviše korisnih tvari iz njega. A i zbog razloga navedenih pod odgovorom 16. Ipak, ako dijete uporno odbija, naravno da je bolje zakamuflirati nego uopće ne konzumirati.

18.Koje osobe ne bi smjele uzimati pčelarske proizvode?

 Samo ako ste alergični na med, pelud ili propolis – probati malu količinu i ako nema alergijske reakcije nema razloga da ne konzumirate med ili pripravke.

 19. Imaju li pčelarski proizvodi rok trajanja?

Neki imaju: med dvije do tri godine. Pelud 1 godinu. Propolis nema roka. Nakon toga med ili pelud nisu pokvareni, već se dio korisnih tvari razgradi prirodnim putem pa nisu tako učinkoviti . Zanimljiva crtica u piramidama je nađen med i da, jestiv je. 

20.Možemo li djeci “zakamuflirati” u hranu ili piće med, propolis, sirup, maticnu mliječ?

Možete dodati med ili pripravke u bilo što, ali pazite samo da ne pregrijete hranu – do 38 C. Preporuka je mlijeko, jogurt, čaj, kakao, kefir, prirodni sokovi.

Ako vi imate još koje pitanje, slobodno ih kontaktirajte putem društvenih mreža.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.