majčinstvo

Kako naučiti dijete da se samo uspava?

Postoje ona neka djeca koja se od rođenja sama uspavaju. Jednostavno ih, kada je vrijeme za spavanje, stavite u krevetić, a oni utone u san mirno, bez plača. E pa ja nisam takva sretnica i moja djeca nisu bila takve bebe. Ako ste i vi sreće kao i ja, nastavite čitati jer ću vam ispričati kako sam ih oboje naučila da se sami uspavaju.

Sebastian je proplakao prva dva mjeseca života…grčevi…ali kada je to napokon prošlo, sa cca 2,5mj postao je diiivna beba. Imao je super ritam-2h spava, 2h budan. Nakon što bi ga uspavala, spavao je čvrsto i dugo, nisu mu smetali ni zvukovi niti prebacivanje iz kolica ili autosjedalice u krevetić. Jedini problem je bio što sam ga morala uspavljivati dojeći, i to ne bi dojio nego doslovno dudlao onako bezveze samo da se uspava. Rješenje je bila duda varalica. Kupila sam doslovno sve koje postoje na tržištu dok nisam našla onu koju želi. Njegov izbor bila je MAM duda. Otada, je uspavljivanje bilo da ga legnem u krevetić na trbuh (od 6.tjedna tako spava pa i dan danas, a Eli isto), dam mu dudu i upalim muziku na mobilu da mu svira. On bi mirno utonuo u san. Uspavljivanje je bilo iza nas, osim kada bi se razbolio i htio spavati na meni, ali to je poseban slučaj…

Kada sam rodila Eli mislila sam da ću to odraditi tako jednostavno kao i sa Sebastianom. E pa prevarila sam se. Prvo zato što ona nije nikako “uhvatila” nekakav ritam, što je bilo i teško uz sve obaveze koje smo ja i S imali, a nju sam uvijek morala voditi sa sobom i često sam je morala i buditi, prekidati joj san…drugi problem je njen san koji je jako lagan, budi se na svaki zvuk i dodir. U početku je za uspavljivanje pomagao nekakav bijeli šum (zvuk fena, usisavača, otkucaji srca…), ali samo uz ljuljuškanje na rukama. Svako toliko sam pokušavala uključiti joj taj neki zvuk i spustiti je da sama zaspe, ali bi završilo plakanjem. Nisam od pobornika “pusti ih da plaču dok ne zaspu” tako da bi je opet uspavljivali ljuljuškanjem i pjevanjem uspavanki.

Kada su nam se smanjile obaveze i Eli stekla nekakav ritam odlučila sam pokušati naučiti ju da se sama uspava. Taktika je bila sljedeća: puštati joj muziku koja će joj pomoći da mirno utone u san. Prvi korak je bio da sam pustila melodiju i nosila je na rukama kao i obično. Dakle uspavljivala ljuljuškanjem dok nam je svirala uspavanka. Nakon cca 7 dana sam pokušala mirno sjediti na krevetu sa njom u naručju dok melodija svira umjesto da je ljuljuškam. Ponekad bi uspjela ponekad ne, ali uskoro smo došli do uspavljivanja u sjedećem položaju. Iduće je bilo da leži u krevetiću. Prvo bih pustila melodiju, malo je držala u naručju, a potom spustila u krevetić. Stala sam kraj krevetića i mazila je jednom rukom. Nakon toga sam prestala sa maženjem. Sada smo u fazi da samo upalim melodiju i legnem ju u krevetić, a ja ležim na krevetu da vidi da sam kraj nje. Ponekad joj kažem “Mama je tu” da zna kako sam kraj nje i da neće ostati sama u sobi. Zadnja faza do koje još moramo doći je da upalim melodiju, Eli legnem u krevetić, poljubim i izađem van. Pretpostavljam da će i to biti uskoro, a do tada mi je i ova faza dobra jer mogu surfati netom ili čitati knjigu dok ona ne utone u san.

Za Sebastiana smo imali Fisher Price mobil koji je imao i daljinski upravljač kako bi mogli uključiti melodiju ukoliko beba nije još zaspala, a melodija je prestala svirati. To je bilo stvarno super. Za Eli nisam htjela mobile već sam izabrala plišane igračke za uspavljivanje. Imamo ZaZu magarca i DooDoo medvjedića. Te igračke u sebi imaju mali uređaj na kojem birate melodiju i glasnoću, a koji, ukoliko želite, možete izvaditi i nositi gdje god. ZaZu se automatski isključuje nakon 10 minuta, a DooDoo nakon 5. ZaZu ima 6 melodija (4 uspavanke,otkucaje srca i slap), DooDoo ima 3 (melodiju, otkucaje srca i zvukove iz maternice). Prednost koju DooDoo ima je da se može prati u perilici rublja i sušiti u sušilici. Ovaj put sam izabrala ove igračke umjesto mobila jer ovaj mali uređaj mogu nositi bilo gdje kako bi Eli zaspala mirno bilo gdje i bilo kada (bebe kada se naviknu na neku rutinu i melodiju, često odbijaju druge zvukove). Drugi razlog zbog kojeg sam izabrala uspavljujuću igračku je da su mi plišanci draži od plastičnih mobila. Moja preporuka je kupiti ovu igračku prije rođenja djeteta i “bijeli šum” poput otkucaja srca ili zvukova maternice puštati im od prvoga dana dok se uspavljuju, jer tako od početka stvarate obrazac, pa bi vam cijeli ovaj proces mogao biti brži i lakši☺️

Nisu sve bebe iste i ovo možda kod nekoga neće “upaliti”, ali uvijek vrijedi pokušati zar ne? Samo budite strpljivi jer to je proces koji traje, ne događa se preko noći. Nama je do ove faze trebalo cca 2mj. Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.