dobar tek!

Planiranje obroka

Nebrojeno puta sam pokušavala planirati obroke, ispunjavati tablice, držati se nekog rasporeda…svaki put sam odustala. Zašto? Jer u tom periodu života to jednostavno nije bilo za nas.

Dok se Sebastian nije rodio, naši dani su bili totalno spontani. Često bi jeli vani, nešto onako “usputno”. To se nije puno promijenilo niti Sebastianovim rođenjem. Sve dok on nije počeo jesti baš sve što i mi. Tada sam počela kuhati svaki svaki dan i paziti na obroke.

Ipak, ni tada mi planiranje nije bilo potrebno. Čak niti kada sam počela raditi. Sjedište firme je bilo u jednom trgovačkom centru i samo bih za vrijeme pauze kupila sve što trebam taj dan od namirnica i to je to. Planirali smo iz dana u dan. Takvo planiranje je često rezultiralo time da više puta tjedno jedemo tjesteninu ili rižu jer su to brzo gotova jela. 

Sve se promijenilo kada se Eli rodila. Ona je dijete koje nema neki ritam. Rutina nam je narušena skroz, ne znam kada ću stići otići u kupovinu i hoću li uopće…

Planiranje nakon Elinog rođenja je izgledalo da ja onako stihijski jednom tjedno nakupujem svega u trgovini, jednom u dva tjedna u mesnici i onda kombiniram jela od toga šta imam raspoloživo. Opet bi više puta jeli neka jela, često bih nešto počela spremati pa mi nedostaje neki sastojak… Izluđivao me taj kaos.

Prije malo više od mjesec dana sam čvrsto odlučila planirati obroke. Kreirala sam predložak koji sam jednom tjedno popunjavala, te na temelju njega pisala popis za kupovinu. Predložak vam stavljam tu ako želite i vi planirati. Možete ga printati, a možete i ispunjavati u besplatim programima kao što je Picfont.

Onda sam otkrila app Numbers na iOS-u. Moje veliko otkriće. Aplikacija omogućava kreiranje raznoraznih tablica (nešto kao excel), a meni najzanimljivije su Plan obroka i Kalendar. Unutar Plana obroka imate i tab Popis za kupovinu. Tablice se mogu spremati u raznim formatima i dijeliti sa drugim osobama što je odlično ako ne želite svaki dan slušati pitanje “što je danas za ručak?” ili ako želite nekoga drugoga poslati u kupovinu.

Postoje i app koje možete kupiti, ali ih nisam istraživala jer mi je ova Numbers i više nego dovoljna. Volim i njenu jednostavnost.

Ono što želim naglasiti je da se ne držimo ovoga  plana uvijek 100%. Postoje dani kada neplanirano dogovorimo neko druženje i ručak kod obitelji, kada je lijepo vrijeme koje ne želimo trošiti na kuhanje pa jedemo u restoranima, dani kada se obveze izmijene pa nemam vremena skuhati jelo koje sam planirala, dani kada su djeca bolesna pa preskačem kuhanje i naručimo dostavu, dani kada nam se ne jede to što smo planirali pa zamijenimo sa planom za neki drugi dan… Ako neko jelo nisam spremila kada sam planirala jer smo negdje ručali, samo taj ručak prebacim u tablicu na početak idućeg tjedna.

Planiranje obroka meni savršeno odgovara jer ne želim stalno ići u kupovinu, to mi je uzalud potrošeno vrijeme. Želim to vrijeme iskoristiti na bolje načine- sa obitelji, sa djecom, u šetnjama, za “vrijeme za sebe”, za posao… Primjećujem da puno manje hrane bacamo (pogotovo voće i povrće) i jedemo raznovrsnije. Plan je odlično imati kao pomoć u organizaciji, ali nikako ne bismo trebali postati robovi planiranja, jer uvijek postoji nešto nenadano što može “poremetiti” naš plan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.